Edsilia Rombley – Hemel En Aarde (Flashback 1998)

Credits : Endemol Entertainment

Vandaag blikken we terug naar 28 maart, maar dan in 1998.  Op deze dag kwam Edsilia Rombley binnen in de Nederlandse Top 40 met ‘Hemel en aarde’. Met dit nummer vertegenwoordigd Edsilia ons land op het Eurovisie Songfestival. Het werd georganiseerd door Engeland, dankzij de overwinning van Katrina & The Waves een jaar eerder. De vaste BBC-commentator Terry Wogan zorgde samen met Ulrika Johnson voor de presentatie dat jaar. 1998 zal om meerdere redenen herinnerd worden. Het was het laatste jaar met een orkest dat toen al niet meer verplicht was en tevens het laatste jaar van de beperking van de taalvrijheid. Voor het eerst werd er ook in bijna alle landen met televoting gewerkt.

Voor Nederland trad dus Edsilia Rombley aan met ‘Hemel en Aarde’.  Niemand minder dan Jochem Fluitsma en Eric van Tijn schreven voor haar het de songfestival bijdrage. Edsilia zong ‘Hemel en aarde’ met overgave tijdens het Nationaal Songfestival, dat gepresenteerd werd door Paul de Leeuw en Linda de Mol. Het evenement vond plaats in de RAI in Amsterdam. Edsilia versloeg in de Nationale Finale zeven concurrenten, waaronder niet de minste! Denk hierbij aan Nurlaila met ‘Alsof je bij me bent’ en Fredrique Spigt met ‘Mijn hart kan dat niet aan’. Maar met een grote voorsprong won Edsilia en werd zij afgevaardigd naar Birmingham. Met een strakke choreografie en geweldig optreden bereikt Edsilia Rombley daar de 4e plaats in de finale.  Toen het beste Nederlandse resultaat sinds de winst van Teach-In in 1975.  ‘Hemel en aarde’ van Rombley verdiende een top 3 notering maar bleef helaas steken op de 12e plaats in de Nederlandse Top 40.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

Purple Disco Machine ft. Roosevelt – Higher ground (Teaser)

Purple Disco Machine brengt op 29 maart een nieuwe singel uit. De Duitse DJ en producer werkt voor de track ‘Higher ground’ samen met de Duitse producer en zanger Roosevelt. Het nummer volgt op het redelijk succesvolle ‘Beat of your heart’ (met Ásdís).  Tino Piontek, de man achter Purple Disco Machine, steekt hedendaagse pop in een elektronisch jasje met de beste ingrediënten van oldskool disco. De Duitse producer, is vooral bekend van wereldwijde dansvloerhits als ‘Hypnotized’ en ‘Dopamine’. Later dit jaar komt Purple Disco Machine naar Nederland, voor een show in de Melkweg (Amsterdam).

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

Simon & Garfunkel – El Condor Pasa (Flashback 1970)

Credits: CBS

Terug naar 28 maart, maar dan in 1970! Op deze dag komen Simon & Garfunkel binnen in de Veronica Top 40 met ‘El condor pasa’. Van origine was het een instrumentaal volksliedje uit Peru. ‘El condor pasa’ werd al in 1933 officieel vastgelegd door Daniel Alomía Robles. Niet veel later werd er tekst bij geschreven door Julio Baudoin.  Naar het schijnt is het nummer afgeleid van een Peruviaans volksliedje uit de 18e eeuw dat over een andere vogel (duif?) gaat. Hoe dan ook: wanneer Paul Simon in 1969 vertoeft in Parijs, hoort hij het liedje daar in een live-uitvoering van Los Incas (voorheen bekend als Urubamba).  Deze Argentijnse band nam het nummer in 1963 op voor hun LP ‘Amérique du Sud’.

Het inspireerde Paul om een nieuwe vocale versie op te nemen van  ‘El condor pasa’. Voor de uitvoering van Simon & Garfunkel werd het instrumentale gedeelte van Los Incas als basis gebruikt. Dom genoeg was daar vooraf geen toestemming voor gevraagd. De zoon van de componist spande daarom een rechtszaak aan tegen Simon & Garfunkel.  Uiteindelijk werd de zaak goed opgelost en ontving Los Incas de credits. Bovendien raakte Paul Simon met de bandleden bevriend. Ze werkten zelfs samen voor Simons latere solowerk. Zowel de intrumentale versie van Los Incas als de vocale uitvoering van Simon & Garfunkel waren succesvol. Él condor pasa’ van Simon & Garfunkel wordt een nummer 1 hit in o.a. Australië, Japan, Spanje en Duitsland. Ook in de Veronica Top 40 stond het duo op de eerste plaats.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

Dean Lewis – The Last Bit Of Us 

Credits: Universal Music

Dean Lewis lanceert zojuist zijn nieuwe singel! Het nummer heet ‘The last bit of us’, waarvan ook de lyric video is uitgebracht. Het nummer van de Australische singer-songwriter is de opvolger van ‘Memories’ en ‘Trust me mate’. Die laatste werd nog uitgeroepen tot Alarmschijf van Q Music. In de nieuwe singel ‘The last bit of us’ beschrijft Lewis “The final goodbye to the love of my life.” Lewis heeft zijn nieuwe tour genoemd naar de singel. Met zijn The Last Bit Of Us Tour komt Dean Lewis op 26 februari naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

The Christians – Forgotten Town (Kluis van de Flops)

Credits: Island Records

Vandaag openen we de Kluis van de Flops voor ‘Forgotten town’ van The Christians. Het was hun debuut singel en werd geschreven door Henry Priestman. Het nummer stond op hun eerste album ‘The Christians’. Henry richtte de band op in 1985 samen met zijn drie broers Garry Christian, Russell Christian en Roger Christian. De naam “The Christians” werd al snel geboren: het was de achternaam van de broers. Het duurde niet lang voordat ook Paul Barlow, Mike Bulger en Tony Jones bij de band kwamen. In 1987 verliet Roger Christian de band alweer.

Het titelloze debuutalbum van The Christians leverde vier singels op, die het aardig in de Britse hitlijsten deden. De grootste internationale hit van dit album was “Ideal World”, die ook de Nederlandse Top 40 bereikte. ‘Forgotten town’ behaalde de 22e plaats in de Britse chart en haalde ook de Duitse hitlijst. In Nederland stond de singel zeven weken genoteerd in de Tipparade.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

Ava Max – My oh my (Teaser)

Credits: Warner Records, Atlantic Records

Samen met Kygo scoort Ava Max momenteel in de internationale charts met ‘Whatever’, een bewerking van Shakira’s ‘Whenever, wherever’ uit 2001. Ava Max kondigt op haar socials haar nieuwe singel aan. Het nummer heet ‘My oh my’, dat ze samen schreef met o.a. Sam Martin. Het is nieuw materiaal na haar album ‘Diamonds & Dancefloors’. De carrière van de Amerikaanse zangeres verloopt sinds ‘Sweet, but psycho’ als een speer. Dit liedje bereikte in 2018 in Nederland de 1e plaats en leverde haar hier drie maal platina op. Vorig jaar pakte Ava Max met Tiësto haar 2e nummer 1 hit voor ‘The Motto’. De nieuwe singel ‘My oh my’ verschijnt op 4 april. 

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

@avamax

MY OH MY 🥹🤭

♬ My Oh My – Ava Max
 

Nederpop Hit ABC : Aristakes

Credits: New entry

Nederpop Hit ABC

Hitzound geeft een alfabetisch overzicht van de meest succesvolle Nederpop acts. Met de meest populaire Nederlandse zangers, zangeressen, bands en rappers vanaf 1965 tot nu. We vervolgen het Nederpop hit ABC archief na Arie Ribbens met:

Aristakes

In het Nederpop Hit ABC Dossier werpen we vandaag de spotlights op Aristakes.  Aristakes Jessayan, zoals zijn volledige naam luidt, werd geboren in de Griekse hoofdstad. Hij kwam als 3-jarige kleuter met zijn ouders naar Nederland, waar hij op zijn 7e jaar begon met pianolessen. Vanaf 1974 gaat hij optreden én platen maken. Zijn eerste singel ‘Sentimental Song (1977) werd uitgeroepen tot AVRO’s Radio en TV Tip en stond 5 weken in de Tipparade genoteerd. Een jaar later volgt ’Jennifer’, dat eveneens een Tipparade notering behaald. Met ‘Don’t wanna live without you’ heeft Aristakes in 1983 zijn eerste hit te pakken in de Nederlandse Top 40. Zijn grootste hit wordt ‘Kom in mijn armen, een duet met Ciska Peters.

Tevens is er van Aristakes, in 1992 een piano album verschenen, geproduceerd door Hans van Hemert. In 2005 neemt Aristakes, na een lange adempauze, weer een album op. ‘The Winetheatre’ wordt omarmd door het publiek en beland in de Nederlandse album chart.   Het nummer ‘We both know i’, afkomstig van deze plaat haalt de Single Top 100.

Meest succesvol in de Nederlandse Top 40:

01KOM IN MIJN ARMEN (met Ciska Peters)198307 wk. – 15
02DON’T WANNA LIVE WITHOUT YOU198303 wk. – 35
03SENTIMENTAL SONG1977TIPPARADE (5)
04JENNIFER1978TIPPARADE (5)

De meest gestreamde song van Aristakess op Spotify  is ‘Kom in mijn armen’ met bijna 25.000 streams. Dat is ongeveer 20.000 streams meer dan ‘Music box dancer’.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

Twenty One Pilots – Next Semester

Credits: Fueled by Ramen

De mannen van hits als ‘Heathens,’ en ‘Stressed Out’ brengen vandaag hun nieuwe singel uit. We hebben het natuurlijk over Twenty One Pilots. Zojuist gaat de singel en video in primeur van ‘Next semester’, de tweede singel van hun nieuwe album. Het nummer is de opvolger van ‘Overcompensate’. Daarnaast kondigen Tyler Joseph en Jos Dun hun wereldwijde The Clancy World Tour aan, ter support van hun aankomende album ‘Clancy’. De tour brengt Twenty One Pilots uiteindelijk ook in Nederland. Op 30 april 2025 staan de mannen in de Ziggo Dome! Met hun nieuwe singel ‘Next semester’ staat Twenty One Pilots inmiddels toegevoegd op de playlist Brand New.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

Hitzound 40 Revival ( Week: 13 / 27 maart 2024 )

Credits: Virgin

Elke woensdag publiceert Hitzound de Revival 40: de enige echte gouwe ouwe lijst van Nederland! Platen van tien jaar of ouder maken kans op een notering. De 40 nummers in de lijst zijn op dit moment de meest bekeken en populairste oude singels op Hitzound. Dankzij een TikTok hype, radio of TV reclame, vanwege de release van een nieuwe singel die een sample gebruiken van oude song of een re-release van een oude singel, bijv. vanwege een speelfilm.

De Hitzound 40 Revival beluister je elke zondag op VandaagRadio van 11 – 14 uur. Presentatie: Corné Wolfs. Dit is de lijst van 27 maart.

Deze week 4 binnenkomers:

  • Eerder deze week overleed Humphrey Campbell op 66-jarige leeftijd. Hij nam namens Nederland in 1992 deel aan het Eurovisie Songfestival
  • Dankzij de Engie Reclame verschijnt Redvone in de Revival 40 met ‘Come and get your love’
  • Acteur Fritz Wepper, bekend uit de Duitse crimi Derrick is overleden. Uit deze serie werd ‘Angel of mine’ van Frank Duval een hit. Nu keert het nummer terug in de Revival 40.
  • Hij stond op de wachtlijst voor een donorhart, maar helaas kon hij niet meer worden geholpen. Def Rhymz overleed op 53-jarige leeftijd aan hartfalen. Met zijn voormalige nummer 1 hit ‘Schudden’ is hij de hoogste nieuwe in de Revival 40.

(†) = overleden artiest (e)

PosVWTitel / Artiest                 Week:  13  /    27 maart 2024JaarWk
0101 STUMBLIN’ IN – Suzie Quatro & Chris Norman197807
0203 ALL BY MYSELF – Eric Carmen (†)197609
0302 CAMBODIA – Kim Wilde 198114
0424 SEBASTIAN – Cockney Rebel  (†)197302
0505 STAYING ALIVE – Bee Gees197811
0607 WATERLOO – ABBA197409
0704 THE LOGICAL SONG – Supertramp197914
0806 BOHEMIAN RHAPSODY – Queen197514
0910 EVERY BREATH YOU TAKE – The Police198307
1008LEGEND OF XANADU – Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich  († Tich)196806
1114 GOLD – Spandau Ballet198305
1218 I’M A BELIEVER – The Monkees196605
1309 MURDER ON THE DANCEFLOOR – Sophie Ellis-Bextor200213
1411 BEAUTIFUL PEOPLE – Melanie   (†)196909
1515 WHENEVER, WHEREVER – Shakira200210
1629 MAKE ME SMILE – Cockney Rebel  († Steve Harley)197502
1713 THANK YOU – Dido200114
1816 CAN I GET THERE BY … – David McWilliams  († Jan van Veen)196808
1928 DON’T WANT TO SAY GOODBYE – The Raspberries  († Eric Carmen)197203
2031 IT’S NOT RIGHT BUT IT’S OK – Whitney Houston199903
2122 HOTEL CALIFORNIA – Eagles197714
2227 THIS IS THE LIFE – Amy MacDonald200805
2317 HAVE YOU EVER SEEN RAIN – CCR197112
2430 VIVA LA VIDA – Coldplay200803
25NW SCHUDDEN – Def Rhymz   (†)200101
2612 WE LIKE TO PARTY – Venga Boys199807
2725 EVERYBODY WANTS TO RULE THE WORLD – Tears For Fears198514
2834 DRAGOSTEI DIN TEÏ – O-Zone200402
2919 SMOKE ON THE WATER – Deep Purple197307
3040 I FEEL LOVE – Donna Summer197702
3120 RIVERS OF BABYLON – Boney M   († Frank Farian)197810
3221LAY DOWN – Melanie & Edwin Hawkin Singers  († Melanie)197009
3333 ANOTHER LOVE – Tom Odell201214
3438 LAST TRAIN TO LONDON – ELO197903
3539 PRETTY WOMAN – Roy Orbinson196402
3626 ZOMER – André Hazes199106
37NW ANGEL OF MINE – Frank Duval   († Fritz Wepper, Derrick)198101
3823 UNWRITTEN – Natasha Bedingfield200511
39NW COME AND GET YOUR LOVE – Redbone197401
40NW WIJS ME DE WEG – Humphrey Campbell   (†)199201
      

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

Camila Cabello dropt vandaag I LUV IT 

Credits: Sony Music

‘I luv it’ is de nieuwe singel van Camilla Cabello. De release van het nummer was gepland op 22 maart, maar komt met enige vertraging. Niet lang, want vanmiddag om vijf uur verschijnt de video van het nummer. ‘I luv’ it’ gaat het eerste voorproefje worden van haar vierde album. In het nummer zit een sample van Gucci Mane’s ‘Lemonade’. De 27-jarige Camila was jarenlang succesvol met Fifth Harmony en is daarna solo nòg succesvoller met hits als ‘Havana’ en ‘Señorita’. In het najaar werkte Cabello nog mee aan de soundtrack van de film Trolls Band Together, waarin ze samen een singel met Justin Timberlake uitbracht.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

Elvin Bishop – Fooled Around And Fell In Love (Flashback 1976)

Credits: Capricorn Records

Terug naar 27 maart, maar dan in 1976. Op deze dag was ‘Fooled Around And Fell In Love’ van Elvin Bishop nieuw in de Nederlandse Top 40. Een week eerder was de singel uitgeroepen tot Alarmschijf. Elvin schreef het nummer voor het album ‘Struttin’ my stuff’. Maar: Bisshop was niet de zanger van het nummer, dat is namelijk Mickey Thomas. Op de hoes van ‘Fooled around and fell in love’ stond Mickey echter niet vermeld.  Bishop vond zijn eigen stem te ruw voor het nummer en vroeg aan zijn achtergrondzanger Thomas of hij dit keer de leadvocalen voor z’n rekening wilde nemen. Nou, dat liet Mickey zich niet tweemaal zeggen!

Elvin legt uit:  “It was a really nice track. I tried singing it, and I said, ‘That’s not buttering my biscuit, my vocal on this. Why don’t we give Mickey a shot at this?’ And the producer said, ‘Well, that’s big of you.’ And I said, ‘Well, I don’t think so. It’s just common sense, you know?’ And Mickey just tore it up.”  Elvin en Thomas schreven het nummer voor de LP ‘Struttin’ My Stuff’.  ‘Fooled around and fell in love’ werd een internationaal succes. Niet alleen voor Bishop, maar ook voor Mickey Thomas: vanwege zijn werk met Elvin werd gevraagd als lead singer voor de groep Jefferson Starship, later Starship. ‘Fooled around and fell in love’ bereikte o.a. de 3e plaats in Amerika en in de Nederlandse Top 40 scoorde Elvin Bisshop op nummer 8.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

Marco Schuitmaker – Schaam je voor je tranen niet (Teaser)

Credits: CD Hamster Music, Dino Music

2023 was het jaar van de grote doorbraak van Marco Schuitmaker! Hij scoorde een enorme hit met ‘Engelbewaarder’, een cover van Mieke. Daarna volgde zijn duet ‘Zomernacht in Griekenland’. Ook zijn duet ‘Hier mag alles’ met Donnie deed het erg goed.  Zijn successen leverden hem het afgelopen jaar een Edison op in de categorie Hollands. Nu kondigt Schuitmaker een concert aan in het GelreDome op 9 november. Het is Marco’s allereerste concert ooit!  Marco belooft een onvergetelijke avond, samen met zo’n ‘30.000 engelbewaarders’. Tijdens de show wordt Marco bijgestaan door een tal van gastartiesten, zoals Jan Smit, Donnie en de Outsiders en vele anderen. De kaartverkoop start donderdag 28 maart. Op dezelfde dag komt zijn nieuwe singel ‘Schaam Je Voor Je Tranen Niet’ uit. Het gaat om een cover van een nummer van Arne Jansen.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

@marcoschuitmaker

Volgende week donderdag is het zover: mijn nieuwste single ‘Schaam je voor je tranen niet’! Ik ben super enthousiast om mijn nieuwe single met jullie te kunnen delen volgende week. ❤️ #newmusic #btc #release

♬ Schaam Je Voor Je Tranen Niet – Marco Schuitmaker
 

Week :  12

SLOW IT DOWN – Benson Boone

Hitzound Top 40

Brand New

Eurovision Songcontest

Summer Hits

Hitzound Smash Archief

Flashback The 60s, 70s 80s

Homo Top 100

Latest Tweets

NL Top 200

Google ad







Translate »